Jaki jest wpływ witamin na funkcjonowanie układu oddechowego?
Odżywianie odgrywa kluczową rolę przy zmniejszaniu ryzyka wielu infekcji, chociaż dokładny sposób wzmacniania odporności jest złożony i nie do końca poznany. Witaminy A, E, C i D zostały już uznane za wspomagające normalne funkcjonowanie układu odpornościowego w Unii Europejskiej, a American Nutrition Association sugeruje, że witaminy te mogą również pomóc w powstrzymaniu infekcji dróg oddechowych.
Witaminy a układ oddechowy
Naukowcy chcieli zbadać, czy spożycie tych witamin zarówno z diety, jak i suplementów może być powiązane z występowaniem dolegliwości ze strony układu oddechowego w reprezentatywnej grupie dorosłych z Wielkiej Brytanii.
Oparli się na informacjach dostarczonych przez 6115 dorosłych, którzy prowadzili dzienniki żywieniowe przez trzy lub więcej dni. Uczestnicy zgłaszali dolegliwości oddechowe niezdiagnozowane przez lekarza. Były one szeroko zdefiniowane i obejmowały zarówno stany zakaźne, jak i niezakaźne, takie jak przeziębienia, przewlekła obturacyjna choroba płuc i astma.
Naukowcy przyjrzeli się jedynie spożyciu pokarmu (ciągła ekspozycja) oraz diecie i suplementom (ekspozycja binarna), uwzględniając czynniki potencjalnie wpływające, takie jak wiek, płeć, waga (BMI), palenie, dochód gospodarstwa domowego i całkowite spożycie energii.
Ogółem odnotowano 33 przypadki dolegliwości oddechowych. Respondenci ci byli na ogół starsi i rzadziej twierdzili, że regularnie przyjmowali suplementy witamin A, E, C lub D.
Co wykazało badanie?
Nie było oczywistego związku między BMI a spożyciem witamin ani między BMI a dolegliwościami układu oddechowego. Nie można było ustalić żadnych powiązań z suplementami witaminy C, ponieważ żaden z dorosłych z dolegliwościami układu oddechowego nie powiedział, że je zażył.
Jednak spożycie witamin A i E zarówno z diety, jak i suplementów było związane z mniejszą częstością występowania dolegliwości oddechowych. Główne źródła witaminy A w diecie to wątroba, pełne mleko i ser, a także marchew, ciemnozielone warzywa liściaste i owoce w kolorze pomarańczowym. Główne źródła witaminy E w diecie to oleje roślinne, orzechy i nasiona.
Spożycie witaminy D z suplementów, ale nie z diety, wiązało się z mniejszą liczbą dolegliwości ze strony układu oddechowego, co skłoniło naukowców do uznania kolejnego elementu świadczącego o dużej wartości suplementacji witaminy D.
Witamina D jest kluczowa
Odkrycia są zgodne z hipotezą, że suplementacja ma kluczowe znaczenie dla utrzymania odpowiedniego poziomu witaminy D i potencjalnie wskazuje, że przyjmowanie witaminy D z samej diety nie może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu witaminy D.
Jest to badanie obserwacyjne i jako takie nie mogło ustalić przyczyny, a ponadto liczba dolegliwości ze strony układu oddechowego była niewielka, co oznacza, że nie można wyciągać wniosków na temat pandemii koronawirusa.
Potrzebne są dalsze badania, aby ocenić implikacje obecnego badania w kontekście obecnej pandemii koronawirusa z wykorzystaniem danych z kohort podłużnych.